Anunțul care dă fiori celor cu mașini pe motorină și benzină. Prețul record va fi inevitabil

de: Andrei Simion
15 07. 2020

În 2020, românii au ajuns să alimenteze cu motorină și benzină la prețuri mai mici ca niciodată. Dar situația de acum nu va rămâne așa. O analiză recentă arată la ce să te aștepți.

Până în 2021, estimarea e că piața globală va trece peste criza medicală, iar asta va duce la o cerere record de petrol: şapte milioane de barili pe zi (bpd). Va rămâne însă sub nivelul din 2019, conform Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC). Totodată, cererea pentru petrolul produs de OPEC ar urma să crească în 2021 cu şase milioane bpd, la 29,8 milioane de barili pe zi.

Ce avem acum e prima analiză pentru 2021 din partea OPEC. Totuși, ține cont că estimarea nu include riscurile negative care s-ar putea materializa în 2021. Aici intră tensiuni comerciale între SUA şi China, dar și un nivel ridicat al datoriilor sau un al doilea val de infecţii.

Scăderi de până la 70% pe fondul crizei medicale

Măsurile de izolare au făcut ca preţurile să se prăbușească cu până 70%. Totodată, au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol şi combustibili la nivel mondial. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie a scăzut luni cu 0,52 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 42,72 dolari.

OPEC se aşteaptă ca în 2020 cererea globală de petrol să scadă cu 8,95 milioane de barili pe zi. De asemenea, cererea pentru petrolul produs de OPEC ar urma să crească în 2020 la 23,8 milioane de barili pe zi.

„Deşi piaţa petrolului înregistrează fără îndoială progrese, în unele cazuri creşterea numărului de infecţii ne reaminteşte că pandemia nu este sub control şi riscurile la adresa perspectivelor globale sunt preponderent negative.”
IEA

În paralel, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a îmbunătăţit vineri estimările privind cererea de petrol în 2020. A avertizat însă că răspândirea pandemiei reprezintă un risc la adresa perspectivelor globale. În raportul său lunar, IEA şi-a majorat estimările la 92,1 milioane de barili pe zi (bpd), în creştere cu 400.000 bpd faţă de prognoza de luna trecută.